زمانی که از اقتصاد و مسائل مرتبط با آن حرف میزنیم، با مفاهیمی روبهرو میشویم که شاید معنای درست آنها را ندانیم. رشد اقتصادی و توسعه اقتصادی از همین دست مفاهیم هستند که معمولا یکسان تلقی میشوند و به جای یکدیگر به کار میروند. اما اگر با مفهوم این دو اصطلاح بیشتر آشنا شویم، درمییابیم که تفاوت رشد اقتصادی و توسعه اقتصادی در چیست و چرا نباید این دو واژه را معادل یکدیگر دانست.
تفاوت رشد اقتصادی و توسعه اقتصادی
- توضیحات
- نویسنده: مدیر سایت
- بازدید: 9722
تعریف رشد اقتصادی و روش های پیش بینی رشد اقتصادی
به زبان ساده رشد اقتصادی به این مفهوم است که میزان تولیدات یک کشور نسبت به قبل افزایش یابد یا اصطلاحا رشد داشته باشد. برای مثال اگر اقتصاد کشوری در سال گذشته ۲ عدد کفش تولید میکرده و امسال تولید این محصول به ۳ عدد کفش ارتقا یافته است، این امر به معنای رشد اقتصادی این کشور به میزان ۵۰ درصد است.
- توضیحات
- نویسنده: مدیر سایت
- بازدید: 3156
تعریف توسعه اقتصادی و شاخص های توسعه اقتصادی
«رشد اقتصادی» به تعبیر ساده عبارت است از افزایش تولید کشور در یک سال خاص در مقایسه با مقدار آن در سال پایه. در سطح کلان، افزایش تولید ناخالص ملی (GNP) یا تولید ناخالص داخلی (GDP) در سال موردنیاز به نسبت مقدار آن در یک سال پایه، رشد اقتصادی محسوب می شود که باید برای دستیابی به عدد رشد واقعی، تغییر قیمت ها (به خاطر تورم) و استهلاک تجهیزات و کالاهای سرمایه ای را نیز از آن کسر کرد.
- توضیحات
- نویسنده: مدیر سایت
- بازدید: 3158
شاخص های کلان اقتصادی چیست؟
شاخصهای متعددی برای بیان وضعیت اقتصاد کلان کشورها معرفی شدهاند که از معروفترین آنها میتوان به تولید ناخالص داخلی، نرخ تورم، نرخ بیکاری، رشد نقدینگی، نرخ سود بانکی و .. اشاره کرد.
- توضیحات
- نویسنده: مدیر سایت
- بازدید: 3913
واکنش سازمان برنامه و بودجه به پیش بینی دلار و شاخصهای کلان اقتصادی کشور
سازمان برنامه و بودجه اعلام کرد: جدول منتشر شده در فضای مجازی که به پیش بینی دلار و شاخصهای کلان اقتصادی کشور میپردازد توسط دولت گذشته و برای اطلاع و آگاهی از نظرات کارشناسی درون سازمانی تهیه شده و قابلیت استناد ندارد و مورد تأیید سازمان برنامه نیست.
- توضیحات
- نویسنده: مدیر سایت
- بازدید: 1690
انواع سیستم های اقتصادی
هر یک از سیستم های اقتصادی مطرح شده به معنای مجموعه ای از عناصر اقتصادی خاص است که با هم یکپارچگی ویژه ای را تشکیل می دهند ، جزو ساختار اقتصادی جامعه هستند ، وحدت روابطی را ایجاد می کنند ، که بر تولید ، توزیع و همچنین تبادل کالاها و استفاده از کالاها تأثیر می گذارد.
- توضیحات
- نویسنده: مهدی خسروی
- بازدید: 6283
تفاوت اقتصاد خرد و کلان
در واقع، خرد و کلان، شاخه هایی از علم اقتصاد هستند. به قول دکتر جیم استنفورد، نویسنده کتاب: «چرا نباید به اقتصاد دان ها اعتماد کرد»، فهم اقتصاد، مدرک دکترا از دانشگاه هاروارد آمریکا نیاز ندارد. نیاز ندارد که شما دانش اموخته علم اقتصاد باشید. اقتصاد را هر بچه ای که پولی در دست دارد تا خرید کند، می فهمد. مستاجر می فهمد. خریدار می فهمد. اما الفبای آن و تجزیه و تحلیل رفتار مصرف کننده و تولید کننده را باید در اقتصاد خرد یاد گرفت.
- توضیحات
- نویسنده: مهدی خسروی
- بازدید: 5985
معرفی طبقه بندی فعالیت های اقتصادی ایران(ISIC)
تهیه و اجرای برنامههای اقتصادی و اجتماعی و ارزیابی دقیق آنها مستلزم استفاده از آمارهای دقیق، جامع و بهنگام است. برای آن که آمارهای مورد نظر بتواند تصویری روشن و گویا از ساختارهای اقتصادی ارائه کند و قابلیت مقایسه در .
- توضیحات
- نویسنده: مهدی خسروی
- بازدید: 19544
سند چشم انداز جمهوری اسلامی ایران در افق ۱۴۰۴
متن کامل سند چشمانداز بیست سالهی جمهوری اسلامی ایران در افق ۱۴۰۴ هجری شمسی؛ که در تاریخ ۱۳ آبان ۱۳۸۲ توسط رهبر معظم انقلاب به سران قوای سهگانه ابلاغ شد:
- توضیحات
- نویسنده: مهدی خسروی
- بازدید: 3062
سند ملی آمایش سرزمینی
آمایش سرزمین (Spatial planning) شامل تنظیم روابط و کنش های متقابل بین عوامل انسانی، اقتصادی و عوامل محیطی به منظور ایجاد سرزمینی مبتنی بر بهره گیری بهینه و پایدار از استعدادهای انسانی و محیطی می باشد. به عبارت دیگر مطلوب ترین، عادلانه ترین و پایدارترین آرایشی که به سه مولفه مهم جمعیت، سرمایه و منابع طبیعی و محیطی در یک منطقه یا سرزمین داده می شود، برنامه آمایش سرزمین اطلاق می گردد.
- توضیحات
- نویسنده: مهدی خسروی
- بازدید: 4397
دلایل شکست برنامه ریزی توسعه در ایران (دوره پهلوی دوم)
دلایل ناکامیهای نظام برنامهریزی توسعه را چه عواملی میتوان جستوجو کرد؟ در اینجا ما بر دو دسته محدودیتهای عملیاتی و ساختاری در کشور تاکید میکنیم. به بیان روشنتر، دلایل مساله را در مثلث دولت، توسعه (عمران) و برنامهریزی جستوجو میکنیم.
- توضیحات
- نویسنده: مهدی خسروی
- بازدید: 3576
تاریخچه برنامه ریزی راهبردی ملی در ایران
منشاء و ماهیت برنامه ریزی به صدها هزار سال قبل بر می گردد، سابقه تاریخی برنامه ریزی تقریباً به همان اندازه قدمت فرهنگ و تمدن بشر است. آثار به جا مانده از زندگی بشر اولیه نشان میدهد که از همان ابتدا برنامه ریزی ضرورت یافته بوده است مثلاً شکار به صورت گروهی صورت میگرفت گردآوری افراد و ابزار و سازماندهی و خلاصه هدایت آنان در حین شکار برای هر فعالیت لازم در زمان مناسب، مدیریت اولیه را به برنامه ریزی ابتدایی پیوند میداد.
- توضیحات
- نویسنده: مهدی خسروی
- بازدید: 5896
نظریات سنتی و جدید در تجارت بین الملل
اغلب مردم و ملل جهان همواره مقاديري كالا و خدمات را كه در آن از كارايي بيشتري برخوردارند, توليد و صادر ميكنند و در مقابل كالاها و خدماتي را وارد مينمايند, كه يا اساساً امكان توليد آنها را نداشته و يا در صورت توان توليد در داخل كشور, آنها را با كارايي كمتري توليد ميكنند.
- توضیحات
- نویسنده: مهدی خسروی
- بازدید: 3787
بهبود ۱رتبهای جایگاه ایران در شاخص سهولت محیط کسب و کار 2020 بانک جهانی پس از ۴سال+ جدول ( Doing Business 2020)
رییس مرکز ملی مطالعات، پایش و بهبود محیط کسب و کار وزارت اقتصاد از بهبود یک رتبهای جایگاه ایران در شاخص کسب و کار بانک جهانی خبر داد.
- توضیحات
- نویسنده: مهدی خسروی
- بازدید: 6689
تئوری مزیت مطلق آدام اسمیت Absolutes Advantage
از همان آغاز پیدایش علم اقتصاد، مبادلات بینالمللی (تجارت بین الملل) هم مورد بحث قرار گرفته است. اولین نظریهای که در مورد تجارت بینالملل ارایه شده است در اواسط قرن شانزدهم و در انگلستان به نام مرکانتیلیسم بوده است.
- توضیحات
- نویسنده: مهدی خسروی
- بازدید: 3214
تئوری مزیت رقابتی ملت ها یا تئوری الماس پورتر
فرایند جهانی شدن، به وجود آمدن سازمان تجارت جهانی و یکپارچگی بازارهای جهانی، پیشرفتهای سریع و بنیادین تکنولوژیک، پیشرفت های جدید در زمینه فناوری اطلاعات، افزایش تغییرات سریع در الگوهای مصرف و تقاضا، تبیین کنترل های آلودگی محیط زیست و حفظ منابع انرژی، کمبود منابع
- توضیحات
- نویسنده: مهدی خسروی
- بازدید: 3223
پارک یلواستون استعاره ای برای اکوسیستم اقتصادی
همه ما فکر میکنیم که گرگها حیوانات بسیاری را میکشند، ولی شاید ما از زندگیبخشی فراوان آنها به سایر حیوانات و موجودات کمتر آگاهیم.
- توضیحات
- نویسنده: مهدی خسروی
- بازدید: 2781
رتبه ایران در گزارش شاخص سهولت محیط کسب وکار 2019 بانک جهانی (Doing Business 2019)
بانک جهانی رتبهبندی کشورها را به روز کرد
بستر مساعد کسب وکار
بانک جهانی رتبهبندی کشورها در گزارش سهولت کسب وکار را بهروز و مساعدترین خاک برای کارآفرینان و فعالان اقتصادی را معرفی کرد. این نهاد بینالمللی در گزارش سهولت کسب وکار ۲۰۱۹ در مجموع ۱۱ شاخص مربوط به قوانین کسب وکار را برای ۱۹۰ کشور مورد ارزیابی قرار داده، اما در اندازهگیری شاخص کل، ۱۰ شاخص را لحاظ کرده است.
- توضیحات
- نویسنده: مهدی خسروی
- بازدید: 3892
رتبه ایران در شاخص سهولت محیط کسب و کار 2018 بانک جهانی ( Doing Business 2018)
با وجود افزایش امتیاز ایران در گزارش شاخص سهولت انجام کسب و کار بانک جهانی ولی ایران با 4 رتبه بدتر شدن به در رتبه ۱۲۴ قرار گرفت.
- توضیحات
- نویسنده: مدیر سایت
- بازدید: 1488